Mi a mofetta?

A szálloda különlegessége ez a Magyarországon egyedülálló természeti jelenség, amelyet a szaknyelv „mofettá”-nak, vagy „szárazfürdő”-nek nevez. (Mofetta =széndioxid szárazfürdő, ami azt jelenti, hogy a medencét széndioxiddal töltjük föl, ahova a beteg bemegy, és tulajdonképpen benne ül a széndioxid gyógygázban mellmagasságig.) A mofetta vulkanikus tevékenységhez kötődő, a talajból mintegy 1000 méter mélyből feltörő gáz. A mofetta szó az olasz „mephitis" szóból ered, mely „bűzös kipárolgást” jelent, utalva a gáz összetételére és vulkanikus eredetére. A gáz magas szén-dioxid illetve ( közel 90 tf%), radontartalommal bír (125 kbq/m3), továbbá oxigént, nitrogént, metánt is tartalmaz. A szárazfürdő alkalmazása már a római korban is megjelent, ahol a gyógy- és rekreációs hatást amfiteátrum-szerű medencékben történő kezeléssel érték el.

Hazánk unikális természetes gyógygáza igazi balneológiai kincs. A főleg szén-dioxidból álló gáz jelenleg 54 betegséget gyógyít!

Milyen betegségek kezelésére alkalmas?

  • érrendszeri betegségek
  • mozgásszervi betegségek
  • reumatológiai betegségek, mindemellett
  • értágító hatású
  • általános közérzetjavító hatású
  • immunrendszer stimuláló

A kezelések hatása:

A mofetta komplex hatással rendelkezik, hiszen a magas CO2 koncentráció erős értágító hatása mellett a változó koncentrációjú radon gyógyító hatása is közismert. A felszívódó gáz hatására a bőrerek lokálisan kitágulnak, a kapilláris keringés fokozódik, a véráramlási sebesség nő, azaz a keringés teljesítménye nő és a szervek oxigén ellátása élénkül. A mofetta kúraszerű alkalmazása az immunrendszert is stimulálja, illetve az általános közérzetet is jelentősen javítja. A szárazfürdők hatására bizonyítottan csökkent a kórházi kezelések száma, a betegek 94%-a részben vagy teljesen megszabadult a súlyos érszűkület okozta kínzó fájdalomtól. A kezeltek zöme az alábbi pozitív hatásokról számolt be: járástávolság jelentős növekedése, szedett gyógyszerek mennyiségének csökkentése, kedélyállapot javulása, teljesítőképesség növekedése, lábzsibbadás érzetének csökkenése.

A kezelés folyamata:

A kezelés egészségügyi felügyelet mellett folyik, együttműködve a szállodánk mellett található Parádfürdő Állami Kórház szakembereivel. Az első kezelés előtt orvosi vizsgálat szükséges! Minden vizsgálat előtt és után vérnyomásméréssel győződünk meg a beteg állapotáról. A mofetta medencébe való bejutás és távozás lassan kell hogy történjen, hogy a gázt ne kavarjuk föl. A páciens ruházata legyen minél lazább, a lábbeli levétele javasolt. A medencében való tartózkodás során kerüljük a hirtelen mozdulatokat. A CO2 gáz körülbelül, mellmagasságban helyezkedik el, ebbe belehajolni tilos, ezért használnunk kell a hevedereket, amellyel a háttámlához rögzitjük magunkat. Rosszullét esetén a gázt pillanatok alatt kiürítjük a medencéből.

A fürdőzés során jellegzetes jelenség a fellépő melegség-érzet, kipirulás, izzadás, mely a CO2 érzőidegekre gyakorolt hatásával magyarázható.

A kezelés időtartama 25 perc, melyet érdemes kúraszerűen ismételni, legalább 2 héten keresztül.

 Terápiás kezelés céljából végzett mofetta kezelés feltételei:

A betegnek szakorvosi vizsgálatokkal alátámaszthatóan az indikációs körbe tartozó betegsége van. A kezelés előtt orvosi vizsgálaton megjelenik, ahol a korábbi orvosi leleteit és angiológiai/érsebészeti javaslatot hoz. A kezelés előtti orvosi vizsgálat során kizárandó a kontraindikációba tartozó állapotok (részletes belgyógyászai vizsgálat szükséges, általános status felvételével) A mofetta kezelés a fizioterápiás kezelések közé sorolható gyógymód, így azokhoz hasonlóan eredmény csak a kúraszerűen elvégzett sorozatoktól várható. Eképpen terápiás célból javasolt min. 10 alkalmas hétköznapokon igénybe vett kúra ( 14 vendégéjszaka), de a kezelések számát és gyakoriságát az első orvosi vizsgálat alkalmával az orvos állapítja meg. A kezelés az orvos által kiállított kezelőlap alapján történik, ahol a kezelések száma, azok gyakorisága és ideje szerepel. Az utolsó kezelést követően a páciens szintén szakorvosi vizsgálaton vesz részt.

Rekreációs céllal végzett mofetta kezelés feltételei:

A páciens nem orvosi javallatra veszi igénybe a kezelést, csak közérzet javítás céljából. Annak kizárására, hogy a páciens állapota nem zárja ki a kezelés lehetőségét, teljes körű orvosi vizsgálat szükséges. Rekreációs mofetta kezelés esetén a kezelésszám nincs előírva és annak eredménye nem kerül értékelésre.

Miért érdemes mofettázni a szállodánkban?

Az Erzsébet Park Hotel***Superior nyugodt és színvonalas szálláslehetőséget nyújt azon vendégeknek, akik gyógyulásra és egyidejű pihenésre vágynak. Célunk, hogy a magas színvonalú mofetta-kezelést igénybe vevő vendégek igényes szállodai ellátásban részesüljenek a Mátrában töltött időszak során. Köztudomású a mofettázás gyógyító hatása, mely a mátrai klímával és a szállodánkban igénybe vehető wellness szolgáltatásokkal összekapcsolva garantált fizikális és szellemi megújulást jelent.